Ce am scris despre...
Căsătoria nu e pentru tine…
”Nu te căsătorești ca să fii tu fericit, te căsătorești pentru a-l face fericit pe cel de lângă tine. Mai mult decât atât, căsnicia nu este pentru tine însuți, te căsătorești pentru a avea o familie. Nu e doar pentru socri și celelalte prostii, ci pentru viitorii tăi copii. Cine vrei să te ajute să-i crești? Cine vrei să-i influențeze? Căsnicia nu e pentru tine. Nu e despre tine. În căsnicie contează persoana cu care te-ai căsătorit.”
Extras din articolul „Marriage isn’t for you” (Căsnicia nu este pentru tine) de Seth Adam Smith
Eram cu capul în nori în ultima perioadă. Mă pregăteam să o cer pe Mia de nevastă, dar nu eram convins că pasul acesta era unul sigur. Căsniciile cunoscuților îmi păreau pierdute și chiar eu însumi eram rodul unei căsnicii în care părinții mei găsiseră de cuviință să conviețuiască…separat. Eu nu voiam asta pentru Mia. Și nici pentru mine. Voiam partenerul potrivit pentru viitor, dar nu mai vedeam în jur căsnicii cu fundație solidă, așa că asta mă frustra destul de mult.
Astăzi nu-mi stătea gândul la asta, pentru că mă întâlneam cu Mihai la birou pentru a verifica detaliile finale de realizare a proiectului nostru, un complex sportiv cu suprafață de 3800 mp. Era visul meu și al Miei, de când eram adolescenți. Ne doream să realizăm o facilitate pentru copiii cu handicap, un complex de activități sportive care să îi ajute ajute la o devoltare armonioasă. Aveam în vedere vestiare, terenuri amenajate cu tribune și zone speciale pentru competiții, controlate din punct de vedere al climatului și aerisite corespunzător. Iar astăzi, de la un simplu vis, trecusem de etapa de calcul hala metalica Frisomat și ajunsesem la detaliile de finalizare.
Alesesem să lucrăm cu specialiștii Frisomat la recomandarea lui Mihai. Văzusem și eu realizările și m-au convins prin faptul că au construit o multitudine de spații de depozitare și producție, magazine, showroom-uri, depozite, ferme, săli de sport, hangare de avioane și spații de recreere, iar acum abia așteptam să îi vedem punând în operă proiectul nostru.
Sursa: Frisomat.ro
Aveam nevoie de minți inovatoare pentru că voiam o structură complexă, iar cei de la Frisomat ne-au prezentat structurile lor din oțel galvanizat, durabile și fiabile. Aveam nevoie de puncte de lucru, pentru că intenționam să deschidem centre în mai multe zone ale țării. Dar nu în ultimul rând, ne doream o firmă care să acopere întreg ciclul de proiectare, producție, livrare, construcție și montaj al halelor metalice. Așa că am optat pentru o Sală de Sport de la Frisomat cu toate funcționalitățile propuse de către specialiștii Frisomat, bucurându-ne de aceleași avantaje pe care acești profesioniști le oferă mereu partenerilor lor:
- fiabilitate și durabilitate
- o soluție constructivă completă
- personalizarea ideilor și spirit proactiv în dezvoltarea proiectului
- economie de timp și bani
- implicare continuă și o abordare prietenoasă a proiectelor
Pentru noi, Frisomat era un partener inovativ, cu experiență, care avea să ne ajute să construim sustenabil cu oțel reutilizabil, fără pierderi și mai mult decât atât, care avea să ne ajute să ne construim viitorul.
”25 de ani înseamnă nunta de argint, Dane!”
Astăzi ajunsesem devreme la birou, unde l-am găsit pe Mihai, care sorbea liniștit dintr-o cafea. Mihai îmi era partener în afaceri și cumva prieten de familie. Un prieten glumeț dar retras, de la care aveam multe de învățat. Am salutat și m-am așezat la birou, profitând de momentele de liniște pentru a lustrui între degete inelul delicat cumpărat pentru Mia. Liniștea însă mi-a fost spartă brutal de Mihai, cu o întrebare pe cât de directă, pe atât de intruzivă.
– Ei, Dane, și când vă ”luați”?
Am avut senzația că întrebarea aceasta m-a lovit chiar în moalele capului. Adică știți cum e, te aștepți o dată cu vârsta și la astfel de întrebări, doar că ți-ai dori uneori ca ele să nu apară așa, exact în momentele tale de cumpănă, de parcă Universul stă undeva într-un colț și-și râde de tine.
– Mihai…e complicat…o iubesc pe Mia și e unică pentru mine, dar e o situație…
Mihai m-a privit zâmbind șăgalnic.
– Băiete, complicat e când sunt două. Și necunoscute pe deasupra. De situații zic, firește, nu căsca ochii așa.
– Mihai, m-aș căsători cu Mia, dar mă tem. Dacă relația noastră nu va rezista? Căsătoria e pe viață, înțelegi?
– Dane, spuse el și împinse ușor spre mine proiectul halei noastre realizat de Frisomat. Tu pentru cât timp vrei să te ocupi de proiectul ăsta? Pleci de la premiza că la un moment dat te vei opri sau vrei să faci ceva pentru posteritate? Acum uită-te la cei de la Frisomat, spre exemplu. Au 25 de ani pe piață, timp în care s-au dedicat muncii lor. Le e greu, au provocări? Desigur, uite cu ce am venit noi înaintea lor, cu ce idei. Câți ne-au refuzat înainte, mai știi? Ei bine Frisomat a ales să ne fie sprijn și adăpost, conform devizei lor: we shelter your business. Ne-au ajutat din punct de vedere funcțional cu proiectarea, dezvoltarea halei, așa cum au făcut-o cu atâtea proiecte, dar ne-au fost alături și emoțional, crezând în visul nostru. 25 de ani înseamnă nunta de argint, Dane!
Rezultatele lor? Optimizări ale proceselor de producție, creștere economică, susținerea agriculturii, a sportului, inovație. Rezultatele partenerilor? Dezvoltarea companiilor, creșterea volumelor de producție și dezvoltarea gamelor de produse, diversificare, fluidizare a proceselor de producție. Pe scurt, dezvoltarea viitorului antreprenorial și economic, dar și susținerea emoțională a ideilor personale.
Așadar, fii și tu sprijin și adăpost pentru Mia. Atât funcțional, cât și emoțional și vei vedea că această conlucrare te va duce mai aproape de o eternitate împreună. Și nu, Dane, nu de ”eternitatea” aia la care te-ai gândit tu zic eu, ci la un viitor împreună.
Mihai ilustrase destul de plastic situația și brusc mi-au trecut prin minte toate proiectele pe care le văzusem prezentate atunci când pentru prima dată le strângeam mâna specialiștilor de la Frisomat. Hala metalică de depozitare cross docking de la Șura Mică, unde au proiectat, produs, livrat și montat 2 hale cu trape de fum, cu luminatoare și copertine, parcul industrial DIBO cu cele 16 hale de producție construite cu panouri SW, sau ferma de găini ouătoare Toneli unde specialiștii Frisomat au proiectat, produs și executat întreaga structură a fermei, iar asta e doar ce îmi aminteam acum, rapid.
Secretul longevității- Proiectează, clădește, construiește și inovează!
– Bine, dar dacă pe parcurs găsim substraturi noi… pe care nu le-am văzut la început? Adică, uită-te la părinții mei, mama mea…
– Dane, adaptabilitate. Într-o relație e nevoie de stabilitate, e clar. Cei cinci ani de când sunteți împreună cred că au contribuit la analiza situației, nu-i așa? Adică uite, proiectul ăsta al tău, înainte de a ne apuca de construit, am făcut un studiu geotehnic, nu? De ce l-am făcut?
– Ca să vedem dacă terenul susține construcția, dacă e stabil. Dar Mihai, nu poți compara un teren cu o relație!
– Ba bine că pot! Iar terenul, dacă îți amintești, la intrare în hală este format din soluri coezive, portante, iar pe măsură ce avansezi, spre capăt, avem terenuri necoezive. Acolo specialiștii ne-au recomandat sprijiniri, consolidări și chiar o fundație din micropiloți, la adâncime, astfel încât să asigurăm construcția. Așadar, poți construi și pe substraturi dificile, doar că e nevoie să aduci sprijin. Extrapolând, așa e și în căsnicie. Chiar dacă terenul se schimbă, chiar dacă se schimbă unele condiții, importante sunt sprijinul și susținerea.
Legat de părinți, Dane, ia exemplu tot de la specialiștii cu care lucrăm. Frisomat e firmă cu ADN belgian, adică mama Frisomat e din Belgia. S-a născut prin 1978 și de atunci proiectează, dezvoltă, produce și construiește hale metalice realizate din oțel laminat la rece. Frisomat România, s-a născut în Piatra Neamț, împărtășește aceleași idealuri și face structuri din oțel din 1996. Mamă și fiică, aceleași valori pentru generații performante de construcții. Ajută, sprijină, educă, fii inovator, adaptabil… pentru generațiile tale următoare. Doar așa veți ajunge la 25 de ani împreună, 30…
Impactul pentru viitor stă în ceea ce faci în prezent!
Nu mi-a venit să cred. M-a făcut K.O. printr-o simplă explicație, tehnică, atipică, dar din care am înțeles cât de important e să PROIECTEZI corect relația, dar fără să faci proiecții personale eronate. Mihai a continuat.
– Dane, cine lucrează mai mult în relația voastră?
– Desigur…EU, am zis rânjind cu gura până la urechi, bucuros că în sfârșit îmi acordă și mie ceva merite. Eu muncesc cel mai mult pentru că sunt inginer. Muncesc non-stop, gândesc mult…
Fața uimită a lui Mihai m-a făcut să mă opresc.
– Ok, cu ocazia asta măcar am aflat că nu ești tu creierul în relația voastră, a zis el.
M-am uitat furios la el. Mă pregăteam să-i și spun vreo două, pentru că efectiv nu înțelegeam cine a murit și l-a făcut pe el maestru atotștiutor al relațiilor, câtă vreme el nu vorbea prea mult de soția lui, când pe ușă a intrat unul dintre partenerii noștri de la un birou separat.
– Salut, maestre! Cum merge proiectul? Sunt în trecere, nu stau la cafea. Am înțeles de la soția mea că a vorbit deja cu soția ta și ne vedem duminică la un grătar? Doamnele deja au pus carnea în baiț și berea la rece! Se vede cine lucrează la noi pentru binele familiei!
Am rămas mut, uimit. Nu puteam să cred. Eu credeam că Mihai e… bătrân și că la bătrânețe nu-ți arde de inovații sentimentale, iar acum aud că el cu soția ies și se înțeleg chiar bine și că ea e de fapt cea care leagă familia? Atunci am înțeles de fapt că nu toate căsniciile sunt sortite pieirii după ani de conviețuire. De fapt Mihai semăna bine cu cei de la Frisomat. Când media de existență a unei afaceri este de 10 ani, apare ACEA companie care rezistă de 25 de ani, care e implicată, inovativă, care tratează clienții ca pe parteneri și care nu se teme de provocări. Șirul gândurilor mi-a fost întrerupt, din nou, de Mihai.
– Dane, dacă tu erai creierul relației ai fi știut că de fapt Mia lucrează mai mult. Da, tu poate aduci bani mai mulți acasă, poate tu ești cel care-și etalează mușchii transpirați rânjind în fața ei, dar ea lucrează pentru binele familiei. Și din ce văd ea lucrează mai mult decât tine. Ea lucrează ca o… hală metalică. Pe când tu, în acest moment, lucrezi ca o construcție din beton armat.
Am râs pentru că e utopic să afirmi că instituția căsătoriei, așa vie și provocatoare cum e ea, poate fi pusă pe picior de egalitate cu o hală metalică. De unde până unde asemănarea asta? Așa că am zăbovit în rătăcirea mea și am continuat.
– Ok, Mihai, sunt o clădire din beton, deci cu ce e Mia mai bună decât mine? De ce nu o clădire din beton, cu armătură din oțel? Nu e mai rezistentă, nu preia oțelul încărcările pe care nu le poate prelua betonul? Când se rupe betonul în masa lui, nu oțelul susține totul, în definitiv?
El râse. M-a privit puțin zâmbind și apoi a venit și explicația, exact ca un tăvălug peste toate concepțiile mele.
– Fiule, o construcție din beton cu armătură de oțel rezistă la cutremur, să zicem, pentru că o ține oțelul, așa e. Dar dacă betonul se rupe, oțelul o ține cu greu, timp în care el se încarcă. Oțelul preia încărcările iar structura de beton, greoaie și masivă, atârnă așa, ținută de mustăți de armătură. Într-o familie, dacă ajungi să lași femeia să te susțină pe tine, ea o va face, dar costurile vor fi rupturile mai mari, adesea între voi, în relația voastră. Momentan tu ești în derivă, ca un bloc de beton și ea te susține. Tu atârni acum. Dacă nu pui repede un liant, construcția va ceda.
Pe de altă parte însă, la oțel e altfel. Știi desigur că indiferent de solicitare, oțelul are aceeași rezistență. Chiar dacă întinzi sau comprimi, oțelul rezistă la fel. În căsnicie ar trebui să fiți amândoi un monolit de oțel de înaltă rezistență care lucrează similar indiferent de solicitare. Pentru că în final, ambii parteneri lucrează pentru un țel comun, indiferent ce încercări sau încărcări vin peste ei. Indiferent dacă încercările apasă sau întind. Oțelul e acolo, în picioare, gata să preia totul. Și să reziste în timp, cu aceeași grație și frumusețe. Pe viață, precum halele Frisomat.
Amuțisem. Eram inginer dar niciodată nu văzusem lucrurile așa. Construcții – relații – căsnicie… doar Mihai se putea gândi la așa ceva, care dealtfel își continuă monologul.
– Dane, nu ți-am zis niciodată, dar sunt căsătorit de 25 de ani. NU aș da sfaturi dacă nu aș ști. De asta mi-au plăcut cei de la Frisomat. 25 de ani înseamnă multă experiență. Înseamnă provocări, bucurii, supărări, muncă, angajați, dar mai presus de orice înseamnă implicare. A propos de angajați, știi că angajații de aici sunt ca o familie? Că fiecare angajat are rolul lui și că e prețuit la justa valoare? Știai că programul lor Frisocare vine în sprijinul clienților care au nevoie de consultanță și soluții inovative și că specialiștii aceștia au stat pe baricade chiar și în cele mai grele situații? Acum spune-mi, știind toate astea, dacă cei de la Frisomat ți-ar face o propunere pentru dezvoltarea afacerii și ți-ar spune că hala ta ar transmite mai multă implicare sau că ar oferi mai multă eficiență dacă ai alege altă culoare sau o altă soluție constructivă, ai schimba ceea ce ai acum în proiect?
– Mihai, da! Normal că aș accepta propunerea și nu doar atât. Normal că aș lua în calcul părerea unor specialiști care au realizat peste 974 de hale metalice, acoperind peste 982.000 mp. O firmă cu ramificații în toată lumea, care a cunoscut orice tip de afacere. Le-aș mulțumi pentru implicarea personală la nivelul afacerilor. Pentru că te implici cu adevărat atunci când îți pasă. Iar asta înseamnă dragoste. Dragoste pentru afaceri, dragoste pentru oameni, dragoste pentru dezvoltare, dragoste pentru ceea ce faci. Da, Mihai, pe scurt: AȘ FI ONORAT CA HALA MEA SĂ FIE ÎN PORTOFOLIUL LOR și dacă ar fi un lucru pe care ar trebui să îl facă pe viitor și pentru următoarele 1000 de afaceri, atunci să se implice, cu la fel de multă dragoste! Să le ofere încrederea în ideile lor, în viitorul lor! Să fie o rezolvare a problemelor, a necunoscutelor. Dar, mai presus de orice…să aibă aceeași abordare prietenoasă, dincolo de cutumele formalităților actuale. Pentru că da, contează enorm partenerul potrivit pentru viitor.
Și da, accept și sfaturile tale, pentru că 25 de ani de căsnicie înseamnă enorm la nivel de relații personale. Și pentru că îmi dau seama că tu, în ciuda glumelor tale nesărate pe alocuri, ții foarte mult la mine. Mulțumesc Mihai, mulțu…
Nu am apucat să termin fraza, pentru că Mia intră în birou, veselă și zâmbitoare ca întotdeauna. Mihai s-a uitat la mine, eu la el.
– Eram în trecere, am venit să te salut, spuse, ea. Ești în regulă?
Nu am putut să îi răspund. Am privit-o în ochi preț de câteva clipe.
– Mia, m-am gândit atât de mult la ziua aceasta încât astăzi NU vreau să vin în fața ta cu un discurs scris, tipic. Așa că… Mia, vrei să fii hala mea metalică în vreme de intemperii? Vrei să trecem împreună prin toate încercările cu aceeași rezistență, să-mi ții spatele și să ți-l țin pe al tău, ca un oțel de calitate? Vrei să rezistăm împreună și pe terenuri aride și prin mlaștină? Să fim împreună un cuplu de forțe pentru cel puțin 25 de ani, adică…parteneri pentru un viitor împreună…adică…
M-am uitat în dreapta mea. Mihai zâmbea aprobator. Așa că am continuat.
– Mia, vrei să fii SOȚIA MEA?
Articol realizat pentru proba nr. 9 Spring SuperBlog 2021- 25 de ani construiți
Sponsor: Frisomat
Genial! Chapeau bas!
Mulțumesc! 🙂