Timpul. De când sunt părinte am înțeles că orice se reduce la timp. Că ne estimăm propriul preț în funcție de timpul alocat unui proiect. Că timp de calitate înseamnă de fapt timpul în care ești prezent și implicat în ceea ce faci. Că timpul dedicat altor activități înseamnă de fapt a rupe din timpul cu familia, din timpul pentru tine sau din timpul alocat pasiunilor tale. Că lucrurile se fac la timpul lor, pentru că nu poți termina curățenia de primăvară undeva spre toamnă. Sau bine, asta poți, dacă faci curățenie în stilul vechi.

Știți, eu nu sunt genul de om care șterge hubloul mașinii de spălat visându-se de fapt la geamul unui avion, plângându-se că nu are timp, însă am constatat adesea că toate activitățile de curățenie îmi solicită destul de mult timp, uneori chiar și din resursele pe care nu le am. Iar asta mă face să îmi amintesc cum era când eram copil, atunci când în timpul curățeniei de primăvară mama devasta efectiv casa, scoțând afară perne, perdele, scaune, iar noi ne apucam de șters și lustruit restul de lucruri. Eu visam la aparate de curățat inovatoare care să facă toată treaba asta pentru mine, mai ales că mie îmi stătea gândul la alte lucruri, adică pe scurt, nici atunci nu aveam timp pentru asta.

Mă întorc la situația prezentă când, adult fiind, am aceeași tendință de a scoate totul din casă pentru a face curat. Totuși, fiecare familie e unică, așa că în familia mea se pune accent și pe timp, pe lângă curățenie. Dinamica în familia mea se bazează ca și în cazul mamei mele pe atribuții și sarcini, așa că eu fac curat, iar copiii dezordine. Glumesc, desigur, deși există un sâmbure de adevăr, dar eu chiar mi-am învățat copiii să ajute. Mezinul curăță oglizile, până la nivelul înălțimii sale și geamurile la care ajunge. Apoi dă cu aspiratorul (chiar temeinic) inclusiv pe saltea și perdele. Ce e drept, aspiratorul e cam mare pentru el, însă el se descurcă. Băiatul mai mare strânge jucăriile și șterge praful, tot el ajută la schimbarea lenjeriilor și la curățenia aferentă holului.  Din urmă vine artileria grea, adică eu, cu aspiratorul nelipsit, cu mopul și lavetele, pentru că da, spăl, șterg, spăl, șterg, aproape la nesfârșit.

De întreținut, trebuie să întreținem pentru că nu apucă bine să se așeze praful pentru că mezinul, îndrăgostit de aspirator îl scoate iar, și o luăm așa de la capăt. Așadar, un sfat de la mine- învățați noile generații să păstreze curățenia și oferiți-le cadrul necesar pentru a se ocupa de asta. Îi reponsabilizează, vă ajută și se ajută pe ei înșiși, pentru că vor crește cu o idee bună: curățenia contează. Așa că da, și eu pun accent, ca și mama mea, pe igienă și curățenie WOW, și visez în mintea mea la un mop electric, la un aspirator care spală sau la orice alte aparate de nouă tehnologie care să mă ajute să o obțin.

Că tot veni vorba, îi povestisem mamei de câteva aparate cu aburi de la Kärcher pe care am pus ochii de ceva vreme. Mama nu și nu, că mopul e sfânt. Așa că am tot încercat să o conving că de fapt trebuie să avem în minte deviza work smarter not harder și ca pledoarie am rugat-o să… joace un joc. Vă invit înainte de orice și pe voi să faceți același lucru, pentru că acest joc s-ar putea să fie edificator.  Bifați prin click una dintre afimațiile de mai jos, iar dacă vreți să alegeți din nou, altă afirmație, doar apăsați play again.

Care dintre următoarele afirmații ți se potrivește?

40 000

40000 de minute sunt folosite anual pentru curățarea băilor, în vreme ce doar 2800 de minute sunt alocate anual, unei băi cu spumă cu durată de 30 de minute, de două ori pe săptămână.
30 000

30 000 de minute sunt alocate anual curățării tapițeriilor, canapelelor, în vreme ce doar 18 000 de minute sunt alocate urmăririi unui film sau a unei piese de teatru.
80 000

80 000 de minute se pierd anual făcând curățenie după copii, în vreme ce doar 40 000 de minute sunt efectiv timp de calitate petrecut cu aceștia!
18 000

18 000 de minute sunt irosite anual pentru a curăța mașina și doar 10 000 de minute pentru a călători efectiv în vacanțe și concedii.

Revenind. Dacă ai jucat jocul de mai sus, ai văzut, ca și mine, că uneori ne ia mult mai mult timp pentru a curăța ceva, decât de a ne bucura efectiv de acel lucru. Așa că pentru mine lucrurile stau destul de simplu. Pentru fiecare etapă de curățare, eu încerc să folosesc un produs dedicat. Poate că nu dispun acum de tehnologie inovatoare, dar obligatoriu am în casă un aspirator, un mop, o mătură, ca fiecare dintre noi. Ideea e însă că pentru fiecare dispozitiv clasic există cu siguranță o tehnologie nouă care să îl înlocuiască așa că iată pe ce aparate am pus eu ochii, astfel încât să schimb dinamica în ceea ce privește  igiena, siguranța și timpul.

KW 4 Kärcher– aparat de curățat geamuri cu vibrații versus hârtia (ziarul) pentru luciul ferestrelor

Mama, draga de ea, pe care încerc să o conving că e nevoie de aparate speciale de curățare a geamurilor a prins perioada în care geamurile se ștergeau cu ziare și apă cu spirt. Eu, draga de mine, am debaraua plină de substanțe de curățat și de dispozitive care promit timp, dar care mai mult îl fură. Cred că ăsta a fost coșmarul vieții mele și anume curățarea geamurilor. Orice aș fi făcut și oricât aș fi aburit sticla aia, niciodată nu ieșea așa cum aș fi vrut eu. Urme plus zgârieturi fine, efort și oboseală, ei bine nu. Căutând o tehnologie inovatoare și pentru curățarea geamurilor, cea care mi-a mâncat sufletul, am pus deja ochii pentru curățenia de primăvară pe un aparat KW 4 de la Karcher, care mi-ar înjumătăți timpul petrecut curățării suprafețelor de sticlă (chiar de trei ori mai rapid după cum se spune în prezentarea produsului). Cu siguranță acest aparat mi-ar fi foarte util și e un must have pentru curățenia de primăvară pentru că așa aș putea curăța și oglinzile, sticla de la cabina de duș, dar și suprafețele vitrate, fără ca măcar să intru în contact cu apa. Unde mai pui că forma aspiratorului este creată în așa fel încât colțurile, cele care mai întotdeauna rămân cu ușoare urme, sunt șterse acum cu acest aspirator de geamuri absolut perfect! Ei, așa mai zic și eu să zâmbim la soare, cu veselie, bucuroși că vine primăvara!

KW 4 Kärcher- aparat de curățat geamuri cu vibrații - întoarce să vezi beneficiile

Click to Flip

WD3 Kärcher aspiratorul umed-uscat versus pachetul clasic: aspirat, măturat și firește, șters praful ulterior

Acest aspect este cel care îmi dă cele mai multe bătăti de cap în viața de adult. Locuim într-o zonă aproape de bulevard, așa că praful este la ordinea zilei. Nu apuci să ștergi bine că iar praf. În plus, aspiratorul meu actual am impresia că se face complice la situație, tocmai prin particulele de praf care aterizează înapoi prin evacuare.

Nici nu vreau să insist prea mult de ce vreau un astfel de aspirator, pentru că e suficient să știți că am doi copii. Am văzut atâtea castroane de ciorbă vărsate și a trebuit să stau atât de mult să curăț fiecare tip de murdărie cu câte un aparat special, încât efectiv e de la sine înțeles de ce un aspirator cu spălare mi-ar fi de ajutor. În plus iau în calcul faptul că am tipuri diferite de pardoseli, atât parchet, cât și gresie, așa că mi-ar prinde bine un astfel de aparat care protejează suprafețele în timp ce le curăță lună!

WD3 Kärcher Aspirator umed-uscat - întoarce să vezi beneficiile

Click to Flip

Aparatele de curățat cu aburi din gama SC Kärcher-omoară până la 99,999% din viruși și bacterii

Nu trăim cea mai favorabilă perioadă, însă conceptul de curățenie igienică a existat dintotdeauna, ca și virușii, dealtfel. Curățenia care contează și-a schimbat puțin forma, însă tot igiena e baza. Așa că poate că ar fi interesant de știut faptul că produsele Kärcher pe care eu mi le doresc vin de la o companie care de-a lungul timpului a inovat pe destul de multe segmente. Știați, spre exemplu, că firma a luat naștere în anul 1935? Ei bine da, dacă în timpul războiului Karcher producea încălzitoare de cabine de pilotaj sau dispozitive de încălzire a aripilor, mai apoi a făcut trecerea către dezvoltarea primului curățitor cu apă caldă de înaltă presiune din Europa (DS 350). Ulterior, o dată cu preluarea companiei de către Irene Kärcher, aceasta a avut viziunea care a clarificat drumul companiei spre valorificarea dispozitivelor pentru curățare profesională și casnică. Ce vreau să vă spune este că dacă ne uităm puțin la longevitatea companiei și la faptul că acești specialiști au adus beneficii majore în curățenie atunci când Hantavirusul, Ebola sau Gripa Spaniolă au lovit, era firesc ca ei să vină cu o soluție de top și în ceea ce privește Coronavirusul. Astfel, în prezent, Kärcher oferă și aparatele de curățat cu aburi din gama SC, care, prin puterea aburului, omoară până la 99,999% din viruși și bacterii (chiar și virusul Coronavirus SARS-CoV-2).

În contextul în care igienizăm tot ceea ce intră în casă, dar și casele ca ansamblu, este de la sine înțeles că aceste produse sunt un real beneficiu  pentru fiecare dintre noi. Aveți timp pentru o mică demonstrație? Uite-așa aș vrea să fac și eu curat- rapid și eficient!

Acum și curățenia în grădină se face mai ușor

Pentru mine unele dintre cele mai frumoase grădini sunt cele amenajate cu travertin nechituit, cel care dealtfel scoate în evidență frumusețea naturii. Ce e drept, complimentarea aceasta mutuală durează puțin, adică exact până la prima ploaie, atunci când golurile micuțe ale travertinului încep să stocheze praf. Nu e ușor să stai tot timpul cu furtunul în mână să speli terasa, în loc să te bucuri de soare pe ea. Este nevoie de un aparat care să sufle cu putere murdăria și să o curățe fără a pierde timp. Dar eu am pus ochii pe câteva produse specializate care să mă ajute să curăț grădina și mașina, cu cât mai puțin efort.

A propos, știați că brandul Kärcher are și un verb propriu, o acțiune în sine? Spre exemplu, în Franța, Germania Și Austria există verbul Kärchering, care se traduce prin curățare cu înaltă presiune. Așadar, dacă fac rost de un aparat de spălat cu presiune Kärcher Premium pentru grădină și primiți de la mine mesajul I am Kärchering the porch, nu înseamnă că am luat-o razna, ci doar că am mai mult timp, chiar și pentru mesaje.

Sursa galerie fotografii: kaercher.com/ro/home-garden

Trăgând linie, timpul este prețios, așa cum am arătat și în jocul de la începutul materialului. Așa că nu neapărat în liste stă curățenia perfectă, nici în planificare, nici în cât de mult insiști să cureți o pată, ci în tehnologia și aparatele folosite pentru acest lucru, care fac lucrurile cu mult mai simple. Curățenia realizată cu tehnologie inovativă, îți oferă timp, iar la rândul tău și tu oferi timp. Timp de calitate, timp pentru canapea, pentru filme, pentru joacă, pentru vacanțe sau, de ce nu, pentru dragoste.

Ce mai frumos din toată povestea asta e că i-am arătat mamei că timpul prezent este diferit de timpul trecut și că felul în care se făcea curățenie odinioară e diferit de prezent. Și ce credeți? Cum frecam eu geamurile zilele trecute pentru că mi le prăfuise ploaia, și atârnam așa de la etajul cinci imaginându-mi că de fapt sunt pe plajă cu briza în plete, îmi aduce soțul un plic. În el, o vedere de la mama, din vacanță…

Articol realizat pentru proba nr. 1 SuperBlog Spring 2021. Top aparate must-have pentru curățenia de primăvară. Sponsor: Kärcher România