Vă mai amintiți că acum vreo lună și puțin vă povesteam eu că am întrebat 100 de bucătării ce spun despre mine și am găsit bucătăria ideală? Știți, nu v-am povestit întâmplător acest lucru, pentru că eu știam că vin sărbătorile și că voi avea invitați de seamă la masă, așa că bucătăria mea avea să se transfome în aliatul meu, tocmai prin gama de electrocasnice Franke pe care am ales-o. V-am povestit de asemenea că sunt moldoveancă, iar la noi ospitalitatea este cuvânt de ordine, așa că și prietenii mei au ajuns să mă cunoască tocmai prin prisma acestui fapt, așa cum și mama mea era cunoscută pentru același lucru. Diferența dintre mine și mama? Ei bine ea îți va spune ”pune maică și mănâncă ceva, nu vezi ce slab ești?”, în vreme ce eu te îmbii cu bucate alese, cu arome deosebite și cu…un pahar de vin roșu, cât mai stăm de vorbă.

Bucătărie concept Mythos Franke
Sursa: https://www.franke.com/ro/ro/hs/highlights/new-appliances/mythos-appliances.html

Paștele anul acesta îmi aduce un invitat de seamă, cu care îmi va face o deosebită plăcere să povestesc câte-n lună și în stele. Nu întâmplător am pomenit de lună și stele, pentru că acestea îi sunt mai mult decât cunoscute invitatului meu, spre deosebire de cât cunosc eu despre ele. Pentru mine doar pasiune, pentru dumnealui misiune. Așadar, ca să spulber misterul, invitatul meu la masa de Paști este domnul Dumitru Prunariu, o personalitate care și-a lăsat amprenta asupra mea și a generațiilor viitoare, fiind cunoscut ca primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Domnul Dumitru Prunariu este originar din Brașov, adică nu foarte departe de orașul meu natal și sunt sigură că diferența dintre generații mă va ajuta foarte mult pentru a-l surprinde cu bunătăți de Paști. Sunt sigură că dumnealui a experimentat bucătăria și preparatele moderne, însă ceva îmi spune că este fidel celebrelor rețete tradiționale de Paște și bucatelor cărora doar noi, românii, știm să le dăm viață. De asemenea cred că și dumnealui, ca și unii dintre noi, știe ce înseamnă bucatele alese ale copilăriei, făcute pe plita sobei sau în cuptorul de lut și cred că prețuiește enorm amintirile care derivă din aceste momente, adică din bucătărie. Vă amintiți, și eu v-am povestit că bucătăria mea spune câteva lucruri despre mine, însă astăzi gata cu vorba, vreau să trecem la fapte. Pentru că vreau să pregătesc bunătățile în stilul meu, pentru că o dată am ocazia să gătesc și să îl primesc în casa mea pe domnul Prunariu.

În bucătăria mea mâncarea e ca la mama, dar făcută de mine

Nu e ușor, însă bucătăria mea mă ajută să gătesc mâncăruri gustoase, a căror aromă ți se întipărește în suflet. Știți voi momentele acelea când spunem ”ciorba asta e ca la mama acasă!”? Ei bine ciorba iese ca la mama acasă când ai două lucruri la îndemână: ustensilele potrivite și un strop de suflet. Când gătești cu suflet și cu ustensilele perfecte mâncarea nu are cum să iasă altfel decât delicioasă, pentru că atunci când gătești cu pasiune ajungi să trăiești cu sufletul fiecare etapă a preparării. Atunci când atingi, condimentezi și frămânți preparatele pentru ca acestea să absoarbă din pasiunea ta, ele se transformă în adevărate opere de artă într-un tango al creativității culinare. Iar tangoul devine subit mai interesant atunci când în lumina reflectoarelor se schimbă partenerii.

Partenerul meu în bucătărie, la fel de pasional ca și mine când vine vorba despre gustul bucatelor mele este minunatul cuptor Franke COMBI COMPACT FSM 45 MW XS din gama Smart, un veritabil profesionist cu mișcări senzuale mai ales datorită sistemului Sistem Smooth2close (deschidere și închidere silențioasă a ușii cuptorului).

CUPTOR MICROUNDE COMBINAT FRANKE FSM 45 MW XS

Gama Smart Franke Click to Flip
Gama Smart Franke

În cuptorul meu cunosc pasiunea cele mai multe dintre preparatele mele, indiferent de sezonul în care gătesc, dar mai cu seamă de sărbători. Friptura de miel, drobul, plăcinta cu brânză pe care noi o iubim, pasca sau cozonacul, dar și ceafa de porc răcorită-n vin roșu de țară sau cartofii copți ca pe plita de la soba de pământ a bunicii, toate aceste bunătăți cer să treacă prin focul pasiunii cuptorului meu. Pentru Paște plănuiesc să fac majoritatea acestor rețete tradiționale de Paște, însă rețeta mea de suflet este cozonacul mamei, care nu se compară cu absolut nimic.

Cantități necesare rețetă cozonac de Paște
Colaj realizat personal în Canva.com

Rețeta – Cozonac pufos cu cremă de ciocolată

Fac cozonacul așa cum îl face și mama, însă e ceva care ne diferențiază oarecum. Eu dizolv drojdia în lapte (atenție, laptele trebuie să fie doar puțin călduț, nu fierbinte, pentru că altfel anulează proprietățile drojdiei). Amestec ouăle, faina și mirodeniile, și frămând bine aluatul. Prepar crema pe plită, apoi întind foile de aluat, care au stat liniștite într-un colț (cam o oră) cât să își tragă sufletul după atâta alergătură. Așez crema și rulez cozonacul și apoi îl așez în tăvile care stau pregătite, toate așteptând comanda mea să intre la cuptor. Ei, și abia aici intervin diferențele. Dacă mama mea se trezea în crucea dimineții ca să facă cozonac și să aibă și timp să îl coacă (să aprindă focul, să atingă cuptorul temperatura potrivită), eu pot liniștită să coc cozonacii la cuptorul meu cu 15 programe speciale, care îmi va oferi astfel mai mult timp pentru mine și pentru invitatul meu, domnul Prunariu. Păi știți voi, una dintre regulile de politețe din Moldova e să nu lași invitatul să stea singur și tu să stai în bucătărie, iar eu țin mult la acest aspect, mai ales că am o singură șansă să-l am ca invitat pe domnul Dumitru Prunariu care să se bucure, alături de mine, de un cozonac cu adevărat minunat, ca la mama acasă.

Pentru mine acest cuptor Franke a fost soluția cea mai bună de dispunere în bucătăria mea datorită instalării pe coloană (deh, bucătărie de apartament), dar și pentru funcția Press to clean, de care eram sigură că îmi va aduce extra timp și pentru pregătirea celorlalte bucate. Însă la capitolul cuptoare, dincolo de gama Smart din care am ales eu, Franke oferă și cuptoare din gama Mythos, cu un volum de până la 73 de litri, cu curățare pirolitică (arderea resturilor pentru o curățare mai rapidă) sau cu gătire cu aburi. Gama Mythos se poate instala în sistem de galerie, dacă dispui de spațiu, iar acest lucru îți oferă de asemenea timp, pentru că nu trebuie să fugi prin bucătărie ca să te ocupi de preparate. Pe de altă parte cuptoarele din gama Maris aduc în discuție conceptul de Multicooking, care te ajută să gătești mai multe feluri de mâncare (o idee grozavă pentru sărbători, când trebuie să facem atâtea tipuri de preparate), chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi.

Cuptor multicooking Franke gama Maris
Sursa foto: Franke.com

Plita mea mă ajută să mă bucur de fiecare etapă a gătitului

Prezența mea în casă e cunoscută adesea după miros. Nu peiorativ, cum ar crede unii, ci chiar atractiv. Adesea îmi găsesc în ușa bucătăriei copiii care de fiecare dată când mă văd pe lângă plită mă întreabă dacă fac ceva bun. Cred și eu că întreabă pentru că plita mea știe cel mai bine cum să gătească astfel încât să mă bucur de fiecare etapă a gătirii bunătăților, iar o dată cu mine să se bucure și cei dragi. Plita mea recunoaște tipul preparatului și temperatura dorită și mă ajută să fac chiar și din cele mai mici lucruri “ceva bun”. Ceva bun am zis? Atunci bun să fie și pentru domnul Prunariu!

Plită Mythos FMY 808 I FP BK Cristal Negru

Colecția Mythos Franke Click to Flip
Colecția Mythos Franke

Plita Franke este programabilă digital și mă ajută să selectez preparatul dorit (sau rețete apropiate, spre exemplu: cremele sunt aproape toate la fel), iar eu doar setez timpul de gătire fără grija că acesta se poate arde. Așadar invitatul meu nu va simți niciodată miros de ars, ci va fi îmbiat la masă de mirosul dulce al pasiunii…gătitului. În plus eu mă bucur de plăcerea de a găti, cu fiecare etapă a procesului, indiferent dacă gătesc o rețeta de Paște sau orice alt tip de preparat.

Cantități necesare rețetă pastramă de oaie
Material realizat personal în Canva.com

Rețetă friptură- pastramă de oaie cu garnitură de cartofi la cuptor

Friptura ai zice că se face simplu, însă în realitate există particularități și aici, mai ales că vreau să îi ofer invitatului meu, domnul Prunariu, o adevărată experiență culinară. Spre exemplu eu mă simt tare atrasă de procesul de preparare. Nu presar totul peste carne, ci creez un amestec, o poțiune magică pe care mai apoi o aplic. În poțiunea aceasta adaug câteva cuburi de unt, sarea, piperul, cimbrul, oregano, usturoiul și boiaua, iar cu amestecul rezultat framânt bine de tot carnea. Mie îmi place mult să ating, să simt în vârful degetelor savoarea codimentelor, să am timp să muncesc acea bucată de carne până transpiră în mâinile mele, pentru ca mai apoi să o răcoresc din plin cu vin și să o las să se dezmorțească puțin la rece, să se pătrundă puțin, până-i vine rândul pe plită.

Garnitură: cartofii se spală, se curăță, după care îi tăiem în felii neregulate. Adăugăm peste ei condimentele și mirodeniile și îi amestecăm bine. Pe ei îi punem la cuptor și ne folosim de setările Franke pentru a-i încălzi la nevoie cu ajutorul cuptorului cu microunde.

Sunt sigură că friptura mea îi va fi pe plac domnului Prunariu. Fripturile mele sunt cunoscute deja după miros, pentru că plita mea gătește cu dragoste și grijă. Astfel, mirosul îmbietor al cărnii fripte inundă întreaga casă cu arome îmbietoare de condimente și mirodenii, iar de cele mai multe ori, când vine acasă de la serviciu, soțul îmi spune: ”urcam cu liftul până la noi la etajul cinci și mirosea așa de tare a friptură și mă rugam: dă, Doamne, să miroasă de la noi!”. 

La capitolul plite, pe Franke magazin online găsești opțiuni din cele mai diverse, pentru că gama Smart îți aduce plite cu ajustarea puterii, dar și o zonă specială pentru vase mari  (zona Bridge), iar gama Maris îți aduce funcția Child Lock care îți va proteja copiii de mici accidente în bucătărie, dar și zone flexi pe care vei putea găti în siguranță.

Plită din gama Maris Franke
Sursa: https://www.facebook.com/FrankeHomeSolutions.Romania

Când ai totul curat și la îndemână, primești și mai mult timp pentru tine.

Foarte importantă în tot procesul de pregătire a mesei de Paști este și pregătirea alimentelor ce vor fi gătite. Eu am nevoie de spațiu, pentru că îmi place să am totul la îndemână exact în momentele cheie, așa că am sprijin de la chiuveta Franke aleasă cu grijă, în funcție de materialele din care este realizat, de rezistență, dar și de aspect, care îmi complimentează delicat și restul bucătăriei. Spațiul generos și ușurința curățării au fost pentru mine atuuri de care nu mă puteam lipsi, mai ales că timpul meu este limitat, având doi copii, un job, și un invitat de seamă la masa de Paști.

CHIUVETA FRAGRANITE FRANKE MARIS MRG 651 SAHARA

Colecția Maris Franke Click to Flip
Colecția Maris Franke

Dincolo de toate, când gătești se adună multe vase, așa că eu chiuveta aș folosi-o majoritar pentru pregătirea fructelor, a legumelor și a cărnii să ajungă preparat și nu pentru vase. Așa că în bucătăria mea e binevenită mașina de spălat vase incorporabilă Franke FDW 614 D10P DOS C, dar pe lângă ea eu mai am și alte ajutorare în bucătărie, cum ar fi hota CLASSIC LINE FCL 70 PANNA sau covorașul Rollmat care îmi transformă bucăria într-o veritabilă stație de lucru.

 

În definitiv totul în viață este despre plăcere și timp…

Știți, mie îmi place pe blog, ca și în bucătărie, să mă folosesc de culori. Nimic nu atrage mai bine atenția ca un preparat bine făcut, care arată de-a dreptul savuros nu doar prin poziție, mișcare sau apariție ci și prin culoare. Mie culorile îmi atrag atenția, așa că m-am gândit să vă atrag atenția și vouă prin culoare, asupra unui aspect la fel de important ca și reușita preparatelor noastre. Vă atrag așadar atenția asupra timpului și mai exact a timpului petrecut în bucătărie.

Aproximare personală, exprimare estimativă în minute a timpului petrecut în bucătăria mea, folosind produsele Franke

Pentru mine timpul pe care îl petrec în bucătărie este foarte important, mă definește și mă ajută să definesc momente în viața copiilor mei sau a invitaților mei. Pentru mine a avea invitați la masă înseamnă un motiv de bucurie și un mod de a-mi petrece timpul cât mai frumos. Adică să am și timp pe care să îl petrec cu invitatul meu. Nu îmi place să pregătesc totul o zi întreagă, efectiv să mă uite Dumenzeu în bucătărie, să mai deschidă lumea ușa doar să vadă dacă mai respir, ci îmi place să fiu o gazdă care gătește, dar care are și timpul necesar pentru a se dedica conversației cu invitatul, mai ales când ai o singură șansă în viață poate să vezi acea personalitate în bucătăria ta.

Și, între noi fie vorba, știți cât de multe lucruri sunt de aflat despre domnul Prunariu? Pe lângă gustul bunătăților, pe lângă stele și cosmos, dumnealui alege să petreacă timp alături de mine. Cum să stau eu în bucătărie toată ziua, în loc să stau liniștită, la un pahar de vin de vorbă, în timp ce plita mea iubită și cuptorul meu minunat fac lucrurile în locul meu? Câtă vreme există funcții de curățare care mă ajută să câștig timp, câtă vreme am o chiuvetă care mă ajută să curăț și să ordonez totul…

Azi mă bucur că am ocazia să stau la un pahar de vin cu domnul Dumitru Prunariu, în timp ce bucatele mele se rumenesc pe plită și în cuptor. În timp ce mașina de spălat curăță vase, fără să fiu nevoită să stau eu să frec.

Involuntar raportam adesea evenimentele la timp. ”Am stat o zi în bucătărie pentru a găti preparatele pentru masa de sarbatori! Apoi am adormit.”. ”Am stat două ore în bucătărie să-ți gătesc!”. ”Miros si acum a friptură!”. Dar plăcerea? Bucuria de a găti? Pasiunea care ne curge prin vene atunci când, ca pe o veritabilă pânză de tablou așternem arome și culori? Nu-ți răpi bucuria de a gati și nici bucuria de a petrece timp cu cei dragi!

E nevoie și de vin în bucătărie, știți? Nu doar de sudoare!

Acum, că știți asta, vă invit și pe voi să votați: vouă ce vă face cu ochiul din produsele pe care le-am ales eu de la Franke?

Tu ce electrocasnice ai alege?
19 votes · 19 answers

Articol realizat pentru proba nr. 16 Spring SuperBlog-Ghici cine vine la… prânzul de Paști?!

Sponsor: Franke România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *