Ce am scris despre...
Știu de cărțile acestea de ceva vreme. Mai exact de vreo 5 ani, de când am început eu să caut cărți pentru biblioteca noastră. Pe atunci însă mi se păreau scumpe, mai scumpe decât mi s-au părut însă anul acesta. De aceea acum circa 2 luni mi-am propus să le achiziționez, atunci când o prietenă mi-a amintit practic de ele (mulțumesc! 🙂 ).
În acest moment noi avem șapte cărți în colecție și trebuie să vă spun că mie îmi plac enorm, poate chiar mai mult decât îi plac lui Vlăduț și lui Cristian. Mi se par cărți de colecție care, îngrijite corespunzător, pot aduce bucurie pentru mulți ani copiilor și de ce nu, chiar vouă. Punctul cheie al cărților Photicular book este imaginea în mișcare, practic un efect pe care îl are imaginea astfel încât să pară că elementele din poză se mișcă. Dacă vă amintiți, când eram noi mici, erau niște fotografii cu copii, pe care dacă le mișcai, aveau acest efect de tranziție de la o poză la alta. Photicular Books au același efect, doar că nu e doar o succesiune de două imagini, ci cred că putem vorbi despre 5, 6 sau 7 cadre.
Titluri din seria A Photicular Book
SAFARI- A Photicular Book. Este una dintre preferatele mele, imaginile ducându-ne direct în mijlocul sălbăticiei, alături de animale salbatice precum leul, gorila, rinocerul, zebra, girafa sau elefantul. Fiecare animal este discutat separat, pe pagina de deasupra imaginii, iar pe alocuri putem găsi și informații speciale, poate neștiute incă, despre fiecare în parte.
OUTBACK- A Photicular Book– The Amazing animals of Australia. Așa cum îi spune numele, vom găsi în ea minunatele animale care locuiesc în Australia. Wombat, koala sau cangurul, acestea sunt doar câteva dintre animalele prezentate într-un mod atât de inedit în această carte.
JUNGLE- A Photicular Book. Ei bine cartea aceasta este superbă. Nu sunt o mare fană a verdelui, însă în contextul subiectului cărții, culoarea te transpune acolo. Întâlnim tigrul, șarpele, maimuța și întâlnim și aflăm mai multe și despre tarantulă. Trebuie să recunosc faptul că atunci când am deschis prima dată cartea am crezut că o să leșin. Tarantula aceasta, imagine în mișcare, a reușit să îmi dea mari emoții la deschiderea paginilor.
OCEAN- A Photicular Book. Animăluțele marine sunt decoperite la fiecare ridicare a paginii. Căluțul de mare, caracatița, rechinul și meduza sunt prezentate pe larg în această minunăție de carte, cu imagini în mișcare.
DINOSAUR- A Photicular Book. Foarte interesant aici este faptul că nu mai discutăm despre imagini reale, ci imagini care se bazează pe evaluările științifice. Totuși, chiar și așa, imaginile arată mișcarea unor dinozauri de temut, lucru care cu siguranță face deliciul oricărui mic pasionat de creaturi preistorice. Triceratops, Velociraptor, Protoceratops…mai multe specii puteti descoperi chiar în carte.
WILD- A Photicular Book– Endangered animals in living motion. Alături de POLAR, această carte este preferata micuților mei. Lesne de înțeles de ce. Prima imagine din cartea Wild este cu un urs panda tare drăgălaș, iar asta i-a cucerit definitiv. Totuși, cartea tratează un subiect delicat și anume speciile aflate pe cale de dispariție: elefantul, albina, ursul panda sau albatrosul, acestea sunt câteva specii discutate, specii pe care ar trebui să le protejăm, nu-i așa?
POLAR- A Photicular Book. Pinguini, urși polari, morse, sau reni, acestea sunt speciile prezentate în carte. Ce îmi place foarte mult la această carte este faptul că în final apare Aurora Boreală, un fenomen splendid, pe care recunosc că mi-aș dori să îl văd cu ochii mei, acolo… Până atunci, cartea face o treabă grozavă și ne putem bucura de atât de frumoase imagini în mișcare!
A Photicular Book- profesionalism în stare pură!
Pe lângă faptul că sunt fenomenale, cărțile au și un index ajutător, care indică transformările unităților de măsură, un tabel de conversie efectiv. În acest fel putem înțelege mai bine anumite informații, apreciindu-le la justa lor valoare. Mi se pare minunat să ai la îndemână așa ceva, în condițiile în care poate că fiecare își putea căuta. Dar nu, în această carte ai instrucțiunile la îndemână, astfel încât tu să nu pierzi timp prețios căutând pe internet. Legătura asta pe care o crează aceste cărți mie mi se pare specială. Adică nu dai fuga la telefon, întrerupând momentul, pentru a căuta ce înseamna 1 feet. Ai totul acolo. Nu pierzi momentul, nu strici conectarea.
O altă bilă albă pentru aceste cărți (din punctul meu de vedere) o reprezintă instrucțiunile de folosire. Poate veți râde, însă în carte sunt 3 rânduri în care ne este explicat cum să folosim cartea pentru rezultate optime. Chiar dacă în mod intuitiv noi știm, cineva s-a gândit să scrie cum să utilizăm și să păstrăm cărțile. Grozav!
Un alt avantaj al acestor cărți e acela că prin definiție, prin felul în care sunt create, ne ajută să ne rupem de tehnologie și să observăm mișcarea și fără mediul digital. Dar cel mai mult îmi place faptul că ne învață ceva, însă prin joacă. Îmi place mult învățarea prin joacă. Modul acela liber de a afla informații fără să depui efortul de a le reține, ci doar pentru că efectiv îți rămân în minte datorită a ceva. În acest caz, datoriltă modului în care este structurată și prezentată informația, text și poze în mișcare.
Singurul dezavantaj poate este faptul că vorbim despre cărți în limba engleză. Pentru noi nu e o problemă mare, însă pentru cineva care ar fi vrut informația în română…ar putea fi.
Tragem linie, iar la final eu vă îndemn să nu ratați cărțile dacă le găsiți. Sunt deosebite și s-ar putea să stârnească interesul celor mici pentru a afla lucruri speciale din lumea care ne înconjoară. La noi știu că asta se întâmplă, așa că vă urez succes!