Ce am scris despre...
Când eram copil, obișnuiam să alerg pe afară, pe pământ, cu tălpile goale. Îmi plăcea mult senzația de căldură din verile toride, când tălpile mele frigeau o dată cu pământul. Apoi venea mama și ne strângea în casă, ne spăla tălpile prăfuite și ne așezam apoi cu toții desculți pe jos, acolo unde vorbeam înainte de culcare verzi și uscate.
– Mami, uite, picioarele noastre arată la fel! îi spuneam în timp ce picioarele mele stăteau pe picioarele ei, călcând parchetul cu o apăsare diafană.
– Da, mami, doar că ale mele sunt mai mari. Iar ale tale sunt mai pufoase… și drăgălașe…
– Eu voi merge mereu pe urmele pașilor tăi, mami…
După ani și ani, copiii mei nu aleagă în picioarele goale pe pământ, deși sper că o vor face o dată și o dată. Aleargă însă desculți prin casă, iar eu între timp le spun să își pună șosete. Uneori nu funcționează doar vorba bună, așa că apelez la artileria grea: am încercat să am o temperatură potrivită așezând pe jos covoare din spumă, dar n-a funcționat. Am pus un covor mare, cât toate zilele, însă nici cald nu era, iar esteticul s-a pierdut. Și totuși, tot ceea ce îmi doream era căldura.
Ne mai așezam și noi pe jos, așa cum făceam acasă la mama, însă momentele acestea erau destul de puține la noi, pentru că pur și simplu parchetul nostru era rece, neprimitor și parcă lipsit de suflet. În plus, fiecare încercare de a ne plimba prin casă, fără să trezim copiii, se solda mai mereu exact cu reversul medaliei, adică cu trezirea lor la un zomot pe care îl cunoșteam foarte bine…
Scââârrrțțțț….scârț…
Decizia, lista și Alma. Alma Parchet
Mie nu îmi place frigul și cu atât mai mult nu îmi place să simt frigul la picioare, mai ales câtă vreme o viață am simțit căldură soarelui pe tălpi. Dar cumva am ajuns în București și am trecut printr-o iarnă în care sistemul de termoficare a cedat, iar o dată cu el a cedat și răbdarea noastră. Fiecare dimineață era un cosmar după ce scoteam picioarele goale din plapumă și le puneam pentru prima dată pe podea. Mai apoi cosmarul continua pe parcursul zilei, când nu aveai cum să nu simți răceala și implicit și durerile ce derivau din frigul acumulat la extremități de la parchetul rece.
Așa că după o bună perioadă de iarnă simțind pe pielea noastră frigul, acum, văzând un strop de primăvară, am discutat cu soțul despre schimbarea parchetului. Voiam un parchet de calitate și, pentru că voiam să retrăiesc senzația de căldură de când eram copil, dar și să am libertatea de a nu sta cu ciorapi în casă, am decis să investim și într-un sistem de încălzire în pardoseală. Auzisem noi că acest sistem ne ajută să păstrăm o temperatură constantă la nivelul extremităților, că e un sistem economic din punct de vedere energetic și că e de viitor în ceea ce privește încălzirea. Așadar știam că vrem încălzire în pardoseală, însă nu știam ce parchet să alegem. Ofertele din magazine erau ademenitoare și multe, însă un sistem de încălzire în pardoseală are niște cerințe, iar parchetul trebuie să fie capabil să le acopere.
Pierduți între oferte, am decis să facem o listă. Ce criterii trebuie să îndeplinească parchetul potrivit? Așa că ne-am apucat de scris:
- voiam un parchet pentru încălzire în pardoseală – știam că sistemele de încălzire în pardoseală vor avea la suprafață o temperatură ridicată, așa că aveam nevoie de un parchet care să reziste și care să nu se deterioreze la cald.
- voiam un parchet pe care să ne mișcăm liber și nu stresați că se strică, se umflă sau scârțâie
- voiam un parchet frumos și elegant care să îmbătrânească frumos alături de noi și care să ne păstreze vii amintirile.
- voiam de asemenea și montaj pentru parchet pentru ne săturasem de meșteri cu ”merge și așa” care profitau că noi nu ne pricepem, sau de specialiști ”știm noi mai bine” care ne acoperiseră rosturile de dilatare, până când pardoseala se umflase ca o gogoașă în mijloc. A fost nevoie de zile de muncă să spargem tinciul dat pentru acoperirea rosturilor, pentru a lăsa parchetul să respire, așa că nu mai voiam să repetăm experiența. Montaj greșit= timp, bani și răbdare irosite.
- voiam un parchet care rezistă la uzură- pentru că… avem copii 🙂
Ne-am apucat de căutat. Am întrebat, am sunat, însă nu găseam montaj, produse, seriozitate. Întâmplător, într-o zi în care stăteam pe parchet cu copiii, ținându-i în brațe pe amândoi, am găsit câteva poze pe internet cu câteva modele de parchet care mi-au plăcut. L-am sunat pe soț și i-am spus:
– Ascultă, Alma…
– O, ce frumos! Chiar mi-era dor să-mi mai spui așa, draga mea.
– Nu, nu, Alma Parchet. Adică da, ești și sufletul meu, dar cred că tocmai am găsit soluția pentru schimbarea parchetului. Am intrat pe site-ul Alma Parchet și am găsit câteva modele de parchet speciale pentru încălzire în pardoseală.
Pasul următor a fost să luăm legătura cu specialiștii și am solicitat așadar o ofertă, având grijă să spunem criteriile pe care le voiam de la parchet. Noi ne așteptam la câteva explicații succinte, cum eram obișnuiți, însă ne-am bucurat de consultanță de specialitate în urma căreia am aflat caracteristicile produselor simplu și rapid, cu ajutorul unei analize comparative.
Primul contact cu tipurile de parchet
Surprinzător pentru noi, consultantul ne-a pus întrebări despre tipul camerei, nivelul de umiditate, despre lumină și poziționare, dar și despre ceea ce vrem să aducă în plus acest parchet pe care îl vrem. Am răspuns simplu că parchetul va fi pus în living și în dormitoarele luminoase și că mi-aș dori să fie ca o … mamă. Să ne țină de cald, să ne susțină mereu, să îmbătrâneasă alături de noi în timp ce ne vede reușitele, lacrimile, iubirea și micile năzbâtii ale celor mici. Mai apoi în timpul consultanței, ne-au fost prezentate tipurile de parchet. Cum noi trăiam cu iluzia că avem parchet în casă, nu făceam prea mare diferența între tipurile de parchet. Atunci răspunsul a venit tocmai de la serviciul de consultanță, care ne-a explicat că există două mari tipuri de parchet: parchetul din lemn masiv și parchetul stratificat, iar în plus ne-a prezentat și un model de pardoseală compozit SPC- LVT, rezistentă la apă.
Parchet din lemn masiv
Trebuie să recunosc faptul că eu m-am îndrăgostit pe loc de tot ceea ce înseamnă parchet lemn masiv, în primă fază. Pe lângă faptul că este un material natural, care mi-a indus o stare profundă de liniște, acest tip de parchet avea ceva special. Parchetul din lemn masiv are la bază efectiv bucăți de lemn, tăiate din copac și prelucrate astfel încât să ajungă la forma potrivită a parchetului. Parchetul din lemn masiv de la Alma Pachet era disponibil în forma parchet masiv din lemn autohton (stejar, frasin) și parchet masiv din lemn exotic (între noi fie vorba, mai exista și un tip de parchet de lux). Parchetul din lemn masiv rezistă de-a lungul generațiilor, ni s-a spus, iar asta mi-a adus aminte de mama și de parchetul casei de când eram copii. Mama nu avea încălzire în pardoseală și totuși parchetul ei ne îmbrățișa cu căldura unei mamei. Așa mi-am dat seama că mama de fapt avea parchet din lemn masiv, iar eu habar nu aveam. Mi-am notat așadar câteva avantaje, pentru a le compara mai târziu cu ceea ce aveam să aflăm. Vă invit să le vedeți doar întorcând prin click imaginea de mai jos.
Parchet din lemn masiv - Alma Parchet
Parchet din lemn stratificat
Ei bine, de aici lucrurile au devenit poate ușor mai complicate, însă foarte interesante. Ca o mamă, parchetul stratificat are două ramificații: parchet dublu stratificat și parchet triplustratificat. Diferența? Ei bine numărul de straturi dispuse ale parchetului, care dealtfel au menirea de a prelua tensiunile și încărcările. Astfel, parchetul dublu stratificat are două straturi de lemn suprapuse, lipite între ele, în vreme ce parchetul triplustratificat are trei straturi de lemn.
Am aflat că gamele de parchet stratificat sunt cele mai potrivite pentru sisteme de încălzire în pardoseală și că ele pot fi refinisate atunci când se dorește o schimbare. Parchetul stratificat este rezistent în timp, iar finisajele sunt diverse, gata să umple de energie și eleganță orice locuință. Pe lângă acestea, am mai notat și aici câteva avantaje, pe care te invit să le vezi doar întorcând imaginea, prin click.
Parchet din lemn stratificat- Alma Parchet
– Dar ”parchetul laminat”? M-am trezit să întreb după ce văzusem toate aceste informații.
– De fapt parchetul laminat nu e parchet. În realitate, el este o pardoseală din aglomerări fibro-lemnoase, închegate cu rășini sintetice sau adezivi, peste care este aplicată o imagine, o poză care imită foarte bine lemnul. Peste poză se aplică o folie de plastic, un film de protecție, care asigură un pic de rezistență pardoselii. Însă cu siguranță ați văzut cât de repede se strică. Roțile de la scaune, mesele, chiar și papucii de casă zgârie foarte mult suprafața laminatelor. Se poate zgâria și parchetul din lemn, însă dacă folosiți protecții din pâslă, lucrurile vor sta cu siguranță diferit.
Video realizat personal cu imagini de pe site-ul almaparchet.ro
Am înțeles brusc de ce ”parchetul” meu arăta zgâriat și decolorat, pe alocuri chiar lovit până la un suport neidentificabil, în vreme ce parchetul mamei mele încă păstra râsetele noastre. Ce aveam eu era de fapt o imitație din aproape orice punct de vedere cu lemnul natural, o pardoseală care nu se putea compara cu tipurile de parchet pe care tocmai le văzusem. Așa că alegerea a venit firesc, deoarece am optat și eu și soțul meu pentru un tip de parchet care să se potrivească exact cerințelor noastre. Un parchet pentru încălzire în pardoseală care să ne ofere calitate, căldură și dragoste, fiind și mai convinși mai ales după ce am văzut, chiar și la nivel grafic, diferențele.
Grafic de potrivire și rezistență a tipurilor de parchet la sisteme de încălzire în pardoseală
Noi am ales, bazându-ne și pe ajutorul primit, parchetul dublu stratificat Chevron, în nuanță natur, cu finisaj lăcuit. Ne-a plăcut mult aspectul modern, potrivit pentru aproape orice stil de amenajare (minimalist, modern sau chiar clasic) însă cel mai mult ne-a plăcut aranjamentul său cu tăietură în unghi în capătul lamelei, care îi dădea un aspect unic, aparte.
Ni s-a părut genial și faptul că am aflat și câteva trucuri care să ajute nu doar să protejăm parchetul ci și să exploatăm la maxim sistemul de încălzire în pardoseală, așa că le împărtășesc și cu voi:
- montați mobila mai sus față de nivelul pardoselii, pentru a nu bloca transferul termic (trecerea căldurii)
- nu acoperiți niciodată rosturile de dilatare, pentru a permite parchetului să se adapteze la condițiile din cameră
- lăsați parchetul pentru câteva ore în camera în care va fi montat, pentru a se obișnui cu nivelul de umiditate, astfel încât să nu se dilate ulterior montajului
- finisați corect, alegând plinte calitative, în aceeași nuanță de culoare. Găsiți și plintă tot la Alma Parchet. 🙂
- alegeți să îngrijiți parchetul cu produse speciale pentru parchet (detergenți și lavete speciale de curățare, le găsiți tot la Alma Parchet)
- alegeți cu sufletul, alegeți cu simțurile și cu dorința de a lăsa generațiilor viitoare o pardoseală de calitate, eficientă și naturală.
Livrarea și montajul parchetului nostru
Nu aveam timp pentru a face noi montajul, așa că am preferat să ducem copiii la niște amici pentru câteva zile. Am rămas însă la apartament pentru a fi de ajutor și, de ce nu, pentru a ”fura” meserie. În realitate însă nu a fost nevoie de noi pentru că am primit o lucrare ”la cheie”, o casă în care ne puteam muta direct, care la final arăta impecabil. Peste țevile sistemului de încălzire în pardoseală a fost aplicată o șapă autonivelantă, iar specialiștii Alma Parchet ne spuseseră deja că trebuie să avem grijă ca temperatura la nivelul acesteia să nu depășească 27 de grade Celsius. Cu adevizul potrivit, special pentru lucrările de montaj, specialiștii au lipit parchetul, garantându-i astfel rezistența și stabilitatea. Ne-a plăcut foarte mult că respectaseră ceea ce spuseseră. Au lăsat rosturile de dilatare în zona peretelui și au lucrat curat, cu dragoste pentru parchetul nostru. Ne-a plăcut dedicarea lor și pasiunea acestor specialiști pentru lemn, total diferiți de tot ceea ce cunoscusem noi până atunci.
Cumva, totul se schimbase în casa noastră. Copiii stăteau acum mai mult decât oricând cu tălpile goale pe un parchet cald, elegant, cu finisaje superbe, fără papuci sau ciorapi în picioare. Nici covoarele nu le mai aveam, păstrasem doar unul- decorativ. Era cald. Aveam și eu tălpile calde și îmi aminteam…
Ascultă…auzi? Cum ce? Nu mai scârțâie parchetul. Se aud însă tălpile tale pe parchet. O, da, nu aveai mai mult de 3 ani. Râsul fratelui tău. Ascultă… spuneai tabla înmulțirii, pe de rost. Se aud strigătele de bucurie de când ai intrat la liceu și tropotele primei petreceri acasă, majoratul tău. Se aud râsete, multe râsete de copii și tălpile mamei tale seara, după ce toată lumea a închis pleoapele spre dulce visare.
Asta am vrut eu să spună despre noi parchetul meu peste ani. Iar asta e ce vreau să spun eu despre el acum: parchetul…e ca o mamă. O mamă care te cuprinde într-o caldă îmbrățișare.
Articol realizat pentru proba nr. 9 Spring SuperBlog- Alma Parchet – pardoseli din lemn pentru casa ta
Sponsor- Alma Parchet