Nu-mi plac deloc clișeele. De fapt, cred că mulți dintre noi folosim replica aceasta, însă nu știu câți dintre noi chiar evităm clișeele. Eu încerc să evit clișeele verbale, însă mai presus de orice, încerc să evit clișeele vestimentare.

50% dintre hainele pe care le cumpărăm ajung să rămână uitate în dulap, iar principalul motiv pentru care facem acest lucru este cumpărarea compulsivă. Cumpărăm o haină pentru că în primă fază ne place, pentru că ne-a plăcut cum s-a așezat pe altcineva, sau pentru că sperăm să o putem utiliza în diferite contexte.

Știai că cea mai mare problemă atunci când îți alegi hainele este aceea că nu îți cunoști stilul adaptat formei corpului tău și personalității tale? De fapt rezolvarea este să înțelegi că ești unic(ă) și, ca și tine, garderoba ta ar trebui să fie exact la fel. Pentru că atunci când hainele tale se potrivesc corpului tău, atunci când ele îți complimentează stilul și atunci când tu te simți confortabil în ele, înseamnă că de fapt TU te simți confortabil în pielea ta.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/EnrurZ62WUI

Vă spun cu toată sinceritatea că nici eu nu am fost ferită de problema alegerilor. Din contră chiar, a durat ceva vreme până să-mi înțeleg stilul astfel încât să gafez cât mai puțin atunci când cumpăr o haină. Am avut în dulap haine pe care le-am luat pentru că ”se purtau”, pentru că ”o să-mi vină după ce slăbesc” sau pentru că ”lasă-le acolo, că nu se știe niciodată”. Haine care nu-mi mai aduceau bucuria și care nu mai arătau ca înainte după câteva purtări. Am avut haine și accesorii luate pentru că se purtau la vremea aceea sau chiar determinată de nu știu ce colaborare a magazinelor din care cumpăram haine, cu unii designeri. Am descoperit însă că de fapt eu nu mă încadrez în conceptul de uniformă, nu rezonez cu el și că de fapt eu am nevoie de haine unice, adaptate cerințelor mele, în care să mă simt bine și în care să nu mă jenez de felul în care arăt, într-un moment sau altul. Așa că am ales să cumpăr și haine second hand, economisind bani și bucurându-mă de articole vestimentare unice și autentice.

Rochia second-hand care a trecut testul timpului

Țin minte și acum că cel mai simpatic compliment pe care l-am auzit în timp ce eram însărcinată a venit de la un străin. ”Uite ce graviduță sexi!”. Vorbea cu un amic, eu treceam pe acolo cu o pungă de struguri în mână. Pentru mine, nimic sexi. Despre el…eu tind să cred că a văzut de fapt o altfel de imagine față de cea cu care era obișnuit, o altfel de ținută, una cu atitudine.

Purtam atunci o rochie albă, foarte simplă, dar care mă ajuta, datorită simplității, să o accesorizez cum voiam. În ziua aceea o purtam cu un sacou negru, cambrat, care cumva masca din spate sarcina, destul de vizibilă însă din față. Eram așadar unică în felul meu, cu stilul meu și hainele alese de mine.

Rochia aceasta mi-o cumpărasem dintr-un magazin second-hand, pe motiv că e calitativă și că ”merge în sarcină”. Sunt 6 ani de atunci și țin minte și acum că am rămas uimită văzând cât de scumpe sunt hainele de maternitate. Adică, eu înțelegeam de ce, însă tot mi se părea aberant să arunc sute de lei pe hainele pe care le voi purta vreme de doar 9 luni. În plus, nu m-a atras niciodată stilul acesta de a mă îmbrăca de parcă aș semnaliza că port haine de maternitate. Îmi doream să mă îmbrac și în sarcină așa cum era stilul meu. Veselă, optimistă, chiar dacă burtica era din ce în ce mai mare. Toate ca toate, dar alb în timpul sarcinii? Ei bine, de ce nu? Mai ales că o simplă piesă vestimentară m-a lăsat să optez pentru mai multe stiluri de a mă îmbrăca, adică exact conceptul garderobei capsulă.

Rochia rezistă- de la o burtică, la o a doua burtică și mai apoi la doi copii minunați, Sursa foto: arhivă personală

Unicitatea hainelor second-hand

Nu am fost întotdeauna adepta unui stil colorat și voios. Din contră, am trecut adesea prin schimbări de look cu care m-am simțit bine sau mai puțin bine. Ce știu însă e că îmi plac lucrurile unice. Că nu mi-a plăcut niciodată să port aceeași rochie ca prietenele mele și că nu am agreat prea mult trendurile fast-fashion care aduceau mereu în discuție stilul uniformă.

De fapt, zilele trecute, în timp ce găteam niște faguri (prăjituri cu cremă), mi-am dat seama că rețeta mea este excepțională. Că nu ai cum să nu îi simți mirosul unic pe scara blocului, că de la prima vedere arată distinct față de alți faguri, iar gustul, ei bine acolo este concentrația maximă de unicitate. Rețeta e secretă, n-o dau, însă revenind la conceptul de fast-fashion, mi-am dat atunci seama că în orice îți trebuie un ingredient special, pentru a te diferenția de ceilalți. Dacă mâncarea fast-food are mereu același gust și știi că orice shaorma ai cere, ea va arăta la fel, de la ambalaj la produs final, în cazul unui mușchi de vită Wellington lucrurile stau diferit. Prepararea, prezentarea, gustul, toate aceste elemente dau de fapt rafinamentul preparatului în sine.

Cam așa e și în ceea ce privește curentul fast-fashion. Știi mereu că hainele sunt lansate în serii mari (sigur mai găsești modelul și la altcineva), pe tipare destul de simpliste și fără atenție la detalii, fără dedicarea și personalizarea de care fiecare individ în parte are nevoie, chiar dacă e în colaborare cu mari designeri de modă. Veți vedea că, în mod distinct, acele colecții proprii ale designerilor cunoscuți le poartă amprenta de fapt, finisajele sunt excepționale, precise, iar țesăturile sunt alese cu cea mai mare grijă, tocmai din dorința de a oferi clienților o adevărată experiență vestimentară. Iar dacă nu ai bani pentru ele, sau cel puțin nu suficienți, le poți găsi în magazine outlet, la prețuri foarte mici, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Asta îmi amintește de o altă rochiță pe care o am în garderobă și la care țin foarte mult, cumpărată dintr-un outlet simpatic, cumpărată acum câțiva ani. Mi-a plăcut cum era amenajat buticul și mi-a plăcut explozia de culoare și amalgamul de trăiri pe care le aveam la fiecare model văzut. Era cu siguranță o altfel de experiență față de celelalte magazine de haine. În loc de șapte bucăți la fel, cu mărimi diferite, aici găseam un singur articol și apoi un altul, diferit de primul, parcă mai apetisant.

Atunci am găsit rochița asta. Versatilă, putea fi purtată indiferent de statură sau număr de kilograme. Bucuria mare era că eu eram tot cu burtică, așa că m-am gândit că se va potrivi perfect până în ultimele zile de sarcină. Era un material moale și delicat, superbă din punct de vedere al coloritului, nebună cu totul din punct de vedere al modelului, era perfect că nu se șifona și era unică, unică exact ca mine. Am privit cu atenție eticheta, căutând să cumpăr un produs care să fie dintr-un material cât mai natural și nici aici așteptările nu mi-au fost înșelate.

Cu toate că era mai ieftină decât în orice magazin de profil, încă aveam dubii. Ce m-a făcut să o cumpăr? În spatele meu, șoptit, am auzit vânzătoarea spunându-i colegei de serviciu: ”Rochița aceea merge perfect în club, la mare. Dacă nu o ia clienta, o iau eu”. M-am uitat la vânzătoare. 20 ani, suplă, tânără. Eu, 30, însărcinată și cu o rochie ieftină și unică în mână. Asta era oportunitatea mea, atunci mi-am dat seama că rochia asta nu o voi mai găsi dacă nu o cumpăr ACUM. În plus ce, eu dacă sunt însărcinată nu pot să port rochița asta la mare? VICTORIE! Iată și dovada că se poate.

Rochia pe care nu o puteam rata a văzut și marea, Sursa foto: Arhivă personală

Vreau ca garderoba mea să arate ca un vernisaj

Câtă vreme am avut vreme să stăm acasă am mai avut ocazia să văd produse din magazine online vestimentare și am observat un lucru. Parcă au dispărut culorile, pentru că efectiv majoritatea articolelor vestimentare erau structurate monocrom, simplist, fără acel ceva care să te atragă. Recunosc, eu nu aș putea fără culoare, pentru că eu însămi sunt o entitate colorată, în minte și suflet. Pentru că vreau haine de calitate, cu țesături de bună calitate, cu detalii unice și speciale, am urmărit site-ul Evernisaj și am pus ochii pe câteva lucruri cu adevărat speciale pentru mine și pentru stilul meu. În plus, în acest outlet damă am retrăit senzația de victorie din acel magazin, pentru că, deși aici nicio vânzătoare nu șoptea nimănui nimic, faptul că era câte un produs pentru fiecare model vestimentar m-a făcut să îmi dau seama că din nou, vorbim despre oportunitatea de a fi unic

Sursa fotografii galerie: evernisaj.ro/outlet

Stilul potrivit. Hainele potrivite

Dacă dulapul tău de haine este plin, acest lucru poate însemna că încă te străduiești să alegi ce ți se potrivește. Totuși, pentru a-ți defini stilul, astfel încât să știi ce să alegi dintr-un magazin, ar trebui să ai în vedere și câteva aspecte care țin de tine personal. Este indicat să ai în vedere mai înainte de orice confomația, felul în care arată corpul tău, pentru a ști ce piese vestimentare ți se vor potrivi. O persoană mică de statură va întâmpina dificultăți în a purta haine lungi, așa cum este cazul rochiilor, în vreme ce persoanele mai plinuțe, așa cum am fost și eu, pot avea robleme la alegerea pantalonilor potriviți, spre exemplu. Cu toate acestea nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece poți apela la mici trucuri care să te ajute să îți definești stilul și să arăți cât mai bine: talia înaltă pentru persoanele cu câteva kilograme în plus, sau rochiile midi pentru persoanele mici de statură.

Dacă am stabilit stilul potrivit, atunci nu ne va fi greu să alegem și ținutele specifice acestuia. Dacă tot am pomenit de Evernisaj mai devreme, am strâns câteva idei care se pot îmbina foarte bine atât separat, cât și în alte combinații vestimentare, specifice garderobelor capsulă. Spre exemplu eu uneori împrumut destul de des elemente dintr-un stil sau altul și le combin și probabil că acesta este stilul meu nebunesc și unic, însă în mare, iată ce poți combina pentru fiecare stil în parte.

Stilul smart-casual- este o combinație interesantă între elementele elegante și cele confortabile, rezultatul concretizându-se în mare parte în direcția obținerii unei vestimentații pe care să o poți purta în aproape orice moment. Poți obține combinații vesele între jeanși și sacouri, dar nu uita că și elementele de trecere au o foarte mare importanță, în speță cămășile și bluzele. Nu uita de geanta potrivită, pe care de preferat ar trebui să o accesorizezi cu pantofii. Nu te sfii să încerci combinații din cele mai trăznite, stilul acesta este foarte permisiv.

Sursa foto: evernisaj.ro

Stilul elegant- clasic– Pentru mine acest stil are o frumusețe aparte, pentru că emană foarte multă feminitate. E nevoie de multă creativitate aici, deoarece stilul clasic te îndeamnă să folosești accesoriile pentru a delimita piesele vestimentare, dar și pentru a le complimenta deopotrivă. Stilul clasic este cel mai apropiat de folosirea brățărilor, a colierelor, a broșelor sau a eșarfelor, iar de pe site-ul Evernisaj am ales următoarele elemente care pot fi combinate pentru a obține ținute speciale, cât mai elegante.

Sursa foto: colaj produse evernisaj.ro

Stilul retro-vintage- Pe undeva acest stil mie îmi este foarte apropiat, pentru că iubesc culorile. Dacă vrei să ieși în evidență, acest stil este foarte permisiv. Croiala rochiilor permite purtarea pentru orice tip de corp, iar coloritul atrage cumva atenția într-un mod pozitiv. Nu uita că ținutele retro abundă în accesorii, așa că ia în calcul folosirea mărgelelor, a cerceilor colorați sau chiar a brățărilor. Blazerele și cardiganele colorate, cu modele cât mai diferite, sunt de asemenea o opțiune foarte bună.

Sursa foto: colaj produse evernisaj.ro

Stilul sport-  Dacă vrei să te bucuri de confort deplin, alege lucurile calitative, din fibre naturale, care să permită corpului să respire. Alege de asemenea elemente vestimentare lejere, pentru că acest stil este foarte permisiv.

Sursa foto: colaj produse evernisaj.ro

Felul în care ești perceput(ă) vine adesea și din stilul tău vestimentar, însă și din atitudine. Da, poți alege ce stil vrei, poți alege cele mai frumoase haine, însă este foarte important și felul în care le porți pentru că stilul înseamnă de asemenea și complimentarea garderobei de către corpul tău. Când poți hainele care îți plac, va fi natural să ai o atitudine pozitivă, care să se vadă. Vei căpăta încredere în tine, iar stima de sine va crește. Important e să te folosești de acest atu și să faci din garderoba ta un aliat tocmai pentru a te simți cât mai bine în pielea ta. Așadar, alege smart și fii tu însăți indiferent ce îți impun tendințele în modă.

Articol realizat pentru proba nr. 6 SpringSuperBlog 2021- Moda versus originalitate. Ce alegi: să fii în trenduri sau să fii tu însuți/însăți și cum faci asta?

Sponsor: Evernisaj

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *